Calçots

19.10.11 13:41:27


Calçots e denumirea în dialectul catalan a mai multe soiuri de ceapă verde, din care se gătesc unele mâncăruri regionale tradiţionale. Ceapa calçots este de două ori mai mică decât soiul obişnuit şi se pregăteşte în mod tradiţional la cuptor, servindu-se cu sos Romesco, vin roşu, precum şi cu bucăţele de de carne şi pâine la grătar. În ţările unde se vorbeşte limba spaniolă, cepele se bucură de un mare succes, aşa încât la sfârşitul lunii martie şi în primele zile ale lui aprilie au loc aici festivaluri culinare numite  Calçotada. Participanţii se adună şi pregătesc împreună specialitatea favorită din ceapă pentru serbările sub cerul liber. 

Calçots se cultivă atât în Spania, cât şi în Insulele Canare, dar numai cele catalane au obţinut denumirea de origine protejată de la Uniunea Europeană şi statutul de delicatese pe piaţă.