César Manrique

16.04.09 09:38:16

Renumitul arhitect  César Manrique s-a născut la 24 aprilie  1919 în Puerto Naos pe insula  Lanzarote. A crescut într-o familie tipică clasei sociale medii, iar copilăria a petrecut-o în regiunea   San Ginés. La vârsta de 23 de ani s-a prezentat la prima expoziţie în oraşul  Arrecife. În această perioadă a sutdiat la Universitatea din  La Laguna, iar mai târziu a intrat la şcoala de arte  San Fernando din  Madrid. Operele sale se află azi în galerii din întreaga lume. 

Construcţiile lui  César Manrique  sunt împrăştiate pe toată insula.   Jameos del agua  este o peşteră vulcanică foarte spaţioasă, unde  Manrique a construit un restaurant, o grădină cu plante tropicale, auditoriu şi muzeul activităţii vulcanice.  În acelaşi timp a reuşit să păstreze intactă şi populaţia crabilor albini endemici. 

Lava a devenit inspiraţie pentru architect în timpul creării unei noi opere.  The Foundation  a fost iniţial casa lui Manrique. După ce a murit, clădirea a devenit muzeu şi acum serveşte ca centru internaţional de expoziţie.   Aici sunt expuse şi originale ale lui  Pablo Picasso sau Juan Miré.

Panorama  Mirador del Rio deschide o privelişte asupra oceanului, asupra plajei  Risco sau asupra celei mai vechi platforme de sare  Salinas del Río, folosită încă de pe timpul romanilor.  Manrique a introdus panorama în spaţiile fostei fortăreţe militare. 

Grădina de cactuşi, cu peste   10 000 de exemplare, se numără printre simbolurile insulei.