Piramidele de la Güímar

12.08.09 09:19:17

Pe insula Tenerife, în regiunea Chacona există un mister încă neelucidat – cele şase piramide cu bază dreptunghiulară, construite din piatră de origine vulcanică, din localitatea Güímar. Acestea se remarcă prin faptul că la construcţia lor nu s-a utilizat nici un fel de mortar. Specialiştii susţin că piramidele datează din secolul al 19-lea, dar structura lor aminteşte de construcţiile similare din Mexic, vestigii ale vechilor civilizaţii aztecă şi maya. Scopul în care au fost ridicate misterioasele piramide de la Güímar este încă necunoscut. La ora actuală se fac încă cercetări pentru stabilirea funcţiei lor.

Conform uneia dintre primele teorii ale cercetătorilor, piramidele au fost construite de agricultorii de pe insulă, folosind ca material de construcţie pietrele găsite în pământ în timpul săpării canalelor de irigaţii. Din fotografiile de epocă şi mărturiile localnicilor în vârstă reiese că pe insulă existau mult mai multe astfel de piramide. Unele dintre ele au fost însă distruse pentru a se obţine material de construcţie pentru casele noi.  Piramidele sunt menţionate pentru prima dată într-un contract referitor la împărţirea pământurilor, datând din anul 1881. Conform acestui document, este posibil ca piramidele să fi fost ridicate pentru a marca hotarele dintre zonele de culturi agricole şi cele rezervate creşterii animalelor.

O altă teorie îi aparţine lui Thor Heyerdahl, arheolog, antropolog şi scriitor norvegian, care susţinea că e imposibil ca piramidele să fi fost construite din material adunat la întâmplare. Argumente în favoarea acestei teorii sunt fundaţiile supraînălţate şi pietrele de colţ care prezintă urme vizibile de finisaj. Mai mult, geologii au confirmat faptul că tipul de rocă folosit la construcţia piramidelor nu provine de pe câmpurile din jurul acestora, ci din stânci de origine vulcanică. S-a mai observat şi că toate piramidele au treptele pe latura vestică, ceea permite în timpul urcării observarea exactă a fazelor răsăritului soarelui, în zilele ambelor solstiţii.  Din păcate, Thor Heyerdhl nu a reuşit să stabilească vechimea controversatelor piramide, şi nici cine le-a construit, dar s-a stabilit că, înainte ca Tenerife să fie cucerită de spanioli în a doua jumătate a secolului al 15-lea, Güímar a fost capitala regilor populaţiei locale Guanche. Aceştia au locuit chiar în subsolul uneia dintre piramide.

În anul 1998, în zona piramidelor a fost înfiinţat un parc arheologic cu o suprafaţă de 65 000 m2, care poate fi vizitat. Muzeul local consemnează toate teoriile legate de construcţii, inclusiv aceea a lui Thor Heyerdahl. Parcul şi muzeul au fost finanţate de Fred Olsen, cetăţean norvegian care trăieşte pe insula Tenerife.