Insulele Canare - Gran Canaria

(Pagini) > > > Gran Canaria

Gran Canaria este cea mai diversificată insulă din întregul arhipelag. Adesea, se vorbeşte despre ea, ca despre un continent miniatural şi acest lucru nu numai datorită varietăţii mediului natural, dar şi a climatului. Dacă pe timpul vizitării Gran Canaria vă lăsaţi duşi de fantezie, veţi avea sentimentul că în locul unei insule vizitaţi de fapt trei continente. De Africa vă amintesc dunele de nisip - Dunas de Maspalomas, după interiorul muntos şi rezervoarele de apă dulce parcă v-aţi afla în Europa continentală, iar canioanele adânci ar putea să vă evoce America.

Cea mai vizitată insulă

Gran Canaria este cea mai cunoscută şi cea mai vizitată insulă. Anual vin aici circa două milioane de turişti din care majoritatea, îşi petrec vacanţa în sudul insulei. Turiştii sunt atrşi în special de plajele mirifice, de clima plăcută pe întreaga durată a anului şi de natura frumoasă şi variată. Întreaga insulă a fost declarată, rezervaţie biosferică a UNESCO. Vor fi satisfăcuţi şi iubitorii monumentelor şi istoriei. Această insulă pare a fi creată special pentru turism şi veţi găsi aici o mulţime de lucruri atrăgătoare şi interesante. Cu siguranţă, nu trebuie să vă temeţi de plictiseală.

Gran Canaria este cea de a treia insulă ca mărime, din arhipelagul Canarelor. Se întinde pe circa 1530 km² şi are o populaţie de aproximativ 700 mii de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia Insulelor Canare. Insula este la fel ca şi celelalte, de origine vulcanică, cel mai înalt pisc fiind Pico de las Nieves (1950 m peste nivelul mării). Gran Canaria se află la sud-est de Tenerife şi la vest de Fuerteventura.

Clima din Gran Canaria

Pe timpul lunilor de vară, temperatura variază între 26ºC şi 28ºC, iar pe timpul iernii, între 22ºC şi 24ºC. La modul general, putem spune că nordul insulei este mai umed şi mai răcoros, iar sudul, cu ceva mai cald şi mai uscat. Gran Canaria se evidenţiază şi prin microclimat. Adesea, pe cele mai înalte piscuri poate fi văzută zăpadă, iar cu câţiva kilometrii mai departe  se înregistrează temperaturi tropicale. Datorită curenţilor de aer rece veniţi dinspre Golful Mexic, temperatura mării este ceva mai scăzută decât cea obişnuită pentru această zonă geografică.

Plajele din Gran Canaria

Printre cele mai îndrăgite plaje, care se găsesc pe insulă în număr de circa 160, se numără Maspalomas şi Playa del Ingles. Aceste plaje nisipoase, lungi de câţiva kilometrii, sunt străjuite de hoteluri, restaurante şi cluburi. Nisipul cel mai închis la culoare se găseşte pe plaja San Augustin, iar iubitorii sporturilor nautice vor îndrăgi plaja Puerto Rico.

Las Palmas

Principalul oraş al insulei este Las Palmas, situat în Nord. Are clădiri moderne, centre comerciale şi iese în evidenţă printr-o viaţă tumultuoasă, de zi şi de noapte. În inima oraşului se găseşte îndrăgita plajă Las Canteras. Oraşul este de asemenea, cunoscut datorită carnavalului anual, care se organizează aici. Nu mult timp după întemeierea sa, în 1478, oraşul a devenit un port foarte important pentru vasele ce navigau spre America. Se spune că aici şi-a petrecut noaptea Cristofor Columb, atunci când a fost nevoit să îşi repare nava. S-a cazat în palatul primilor domnitori ai insulei, iar astăzi în acest obiectiv denumit Casa de Colon  se află „Muzeul mărturiilor legate de expediţiile lui Columb“. De asemenea, merită să fie amintite piaţa Plaza de Espiritu Santo, Centrul Atlantic de Arte Moderne - dacă vă interesează arta modernă, sau catedrala Sfintei Ana. Dacă doriţi să vă îndepărtaţi de tumultul marelui oraş, mergeţi la Ciudad Jardin, oraş grădină, plin de verdeaţă, unde puteţi admira multe case frumoase.

Cel mai mare centru turistic al insulei este Maspalomas. Copiilor şi iubitorilor de atracţii nautice le recomandăm să viziteze cel mai mare aquapark din insule – Aquasur. Îndrăgite sunt de asemenea, distracţiile diverse din parcul Holiday World. În Palmitos Parque, care se află la circa 10 km de Maspalomas, veţi vedea multe specii de păsări multicolore provenind din diverse locuri ale lumii.