Insulele Canare - Mâncarea

(Pagini) > > > Mâncarea

Insulele Canare sunt renumite nu numai datorită vremii însorite, scăldatului plăcut şi naturii variate, dar şi pentru bucătăria excepţională.

Varietatea de mâncăruri

Pe insule, restaurantele sunt numeroase şi oferă atât specialităţi locale cât şi mâncăruri din aproape toate colţurile lumii. Adeseori, puteţi întâlni bucătăria italiană, cea franceză sau orientală. Desigur, veţi găsi aici numeroase fast food-uri, cum ar fi îndrăgitul Mc Donald´s.

Dacă doriţi să încercaţi bucătăria din Canare, vă recomandăm să vă îndreptaţi spre interiorul teritoriului, unde veţi găsi localuri canare autentice (tipico). Dacă vă plac fructele de mare, o să vă simţiţi bine în aşa-zisele „marisqueria“. Preţurile sunt foarte diferite. Puteţi să vă săturaţi cu 5 Eur, însă în unele restaurante mâncarea ar putea să coste până la 40 Eur, sau mai mult. În restaurantele mai bune, puteţi plăti cu carduri bancare, însă este mai bine să întrebaţi mai întâi ospătarul. Bacşişul nu este inclus în preţ şi, dacă aţi fost mulţumiţi, daţi ospătarului obişnuitele zece procente în plus. Pe litoral se află numerose baruri, unde puteţi lua o gustare la preţ relativ accesibil şi consuma îndrăgita băutura Sangria. Pe baza unui meniu complet, care include aperitiv, felul principal, desrt şi uneori chiar băutură, puteţi servi un dejun ieftin şi consistent.

În general, se poate spune că, bucătăria locală este asemănătoare cu cea mediteraneană şi că este considerată a fi foarte sănătoasă. Elementele caracteristice ale bucătăriei locale sunt usturoiul, uleiul de măsline calitativ, legumele proaspete, brânzeturile şi verdeţurile. Nu trebuie să omitem peştele, care în mod curent figurează pe listele de bucate. Dintre cărnuri cea mai utilizată este cea de capră şi de miel,iar în ultima perioadă, carnea de vită a devenit din ce în ce mai îndrăgită.

Bucătăria locală

Dacă veţi degusta specialităţile locale, aproape cu siguranţă veţi da de sosul „mojo“, care poate fi de diverse culori şi gusturi. Ingredientele principale ale acestuia sunt usturoiul, uleiul şi oţetul, în care se adugă să zicem brânză, migdale sau avocado. Cel mai adesea sosul se serveşte împreună cu „papas arrugadas“, cartofi cu coajă sărată.


În Canare felul naţional de mâncare este considerat a fi iepurele marinat, care se prepară înăbuşit, iar în faza finală se stropeşte cu vin. Se serveşte cu garnitură de cartofi fierţi în apă de mare. O altă specialitate este  vegetariana „ropa vieja“, respectiv cartofi copţi cu roşii, năut şi ceapă. Este îndrăgită şi supa de peşte cu şofran „sopa de pescado“, servită cu chifle proaspete.

Aşa cum insulele  se deosebesc prin climă şi relief, ele diferă şi prin specialităţile culinare locale. In Grand Canaria, Lanzarote, Fuerteventura sau Tenerife, La Gomera, La Palma ori El Hierro, practic, în întregul arhipelag Canar veţi întâlni o reţetă tipică pentru fiecare dintre insule.

La fel ca şi în alte locuri din sud, orele de servire a meselor diferă de ale noastre. Masa de prânz se consumă de obicei între orele 14 şi15, iar cina se serveşte mai târziu.
Seara puteţi merge în cârciumă (cerveceria) sau în bar , pentru a servi „tapas-ul“ îndrăgit în întrega Spanie.